Torneu a agronoms.cat
Butlletí de Subvencions COEAC
 

Ajudes a actuacions d'enfortiment industrial del sector agroalimentari dins del Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica Agroalimentari, en el marc del pla de recuperació, transformació i resiliència (Bases reguladores)

Organisme atorgant Ministerio de Industria, Comercio y Turismo
Objecte Constitueix l'objecte d'aquesta ordre l'establiment de les bases reguladores, en règim de concurrència competitiva, per a la concessió d'ajudes a actuacions d'enfortiment industrial del sector agroalimentari dins del Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica per a la modernització i diversificació del sector agroalimentari (PERTE Agroalimentari).

Les ajudes regulades en aquesta ordre de bases tenen com a finalitat contribuir als objectius marcats en la Inversió 2 del Component 12 «Programa d'impuls de la Competitivitat i Sostenibilitat Industrial» del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.
Beneficiaris Podran acollir-se a les ajudes establertes en aquesta ordre les agrupacions sense personalitat jurídica pròpia que hagin establert, abans de la presentació de la sol·licitud, un acord intern que reguli el funcionament d'aquesta, i que compleixi els requisits establerts en aquest article i en l'annex VI d'aquesta ordre, conforme amb el que s'estableix en l'article 67.2 del Reial decret llei 36/2020, de 30 de desembre.

Només podran ser membres de l'agrupació les societats mercantils privades, societats cooperatives i societats agràries de transformació (SAT) amb personalitat jurídica pròpia, legalment constituïdes a Espanya i degudament inscrites en el registre corresponent, amb independència de la seva forma jurídica i la seva grandària.
Accions subvencionables La línia d'ajudes regulada en aquesta ordre de bases està destinada al suport a projectes tractors integrats per projectes primaris estructurats entorn de tres blocs que reflecteixen els aspectes més importants amb vista al futur desenvolupament de la indústria agroalimentària. Aquests blocs són els següents:

a) Competitivitat.

Les actuacions individuals que es contemplen per a aquest bloc i que, de manera obligatòria, han de ser dutes a terme per, almenys, alguna de les entitats que integren l'agrupació són:

a) Automatització de processos.

b) Sensorización de processos i presa i tractament massiu de dades.

b) Sostenibilitat.

Les actuacions individuals que es contemplen per a aquest bloc i que, de manera obligatòria, han de ser dutes a terme per, almenys, alguna de les entitats que integren l'agrupació són:

a) Actuacions d'estalvi energètic en planta.

b) Reducció dels consums de recursos.

c) Traçabilitat i seguretat alimentària.
Aquest bloc ha d'incloure's obligatòriament en el projecte tractor, i en el mateix es preveu una única actuació que haurà de ser duta a terme en cooperació amb la participació de totes les entitats que integrin l'agrupació, sempre que pertanyin a la cadena de valor sobre el qual es desenvolupa el projecte tractor.
L'actuació comprèn l'elaboració i execució d'un pla integral de traçabilitat i seguretat alimentària (PITSA).



Cada agrupació d'empreses, constituïda segons el que s'estableix en l'article 5, podrà presentar un únic projecte tractor, que de manera obligatòria es compondrà de diferents projectes primaris.
Característiques Dins d'un projecte tractor, seran susceptibles d'ajuda els projectes primaris que desenvolupin les actuacions definides en els articles 11, 12 i 13 d'aquesta ordre de bases, sempre que s'englobin en alguna de les següents línies:

1. Línia de recerca, desenvolupament i innovació: projectes de recerca industrial, desenvolupament experimental i projectes d'innovació en matèria d'organització i processos, segons es defineix a continuació:

a) Projectes de recerca industrial: La recerca planificada o els estudis crítics encaminats a adquirir nous coneixements i aptituds que puguin ser útils per a desenvolupar nous productes, processos o serveis, o permetin millorar considerablement els ja existents; comprèn la creació de components de sistemes complexos i pot incloure la construcció de prototips en un entorn de laboratori o en un entorn amb interfícies simulades amb els sistemes existents, així com línies pilot, quan sigui necessari per a la recerca industrial i, en particular, per a la validació de tecnologia genèrica.

b) Projectes de desenvolupament experimental: L'adquisició, combinació, configuració i ús de coneixements i tècniques ja existents, d'índole científica, tecnològica, empresarial o d'un altre tipus, amb vista a l'elaboració de plans i estructures o dissenys de productes, processos o serveis nous, modificats o millorats. Podrà incloure, per exemple, altres activitats de definició conceptual, planificació i documentació de nous productes, processos i serveis. Entre les activitats podrà figurar l'elaboració de projectes, dissenys, plans i altres tipus de documentació sempre que no vagi destinada a usos comercials.

c) Projectes d'innovació en matèria d'organització: L'aplicació d'un nou mètode organitzatiu a les pràctiques comercials, l'organització del centre de treball o les relacions exteriors.

d) Projectes d'innovació en matèria de processos. L'aplicació d'un mètode de producció o subministrament nou o significativament millorat (inclosos canvis significatius quant a tècniques, equips o programes informàtics).

2. Línia d'innovació en sostenibilitat i eficiència energètica:

a) Inversions amb caràcter innovador destinades a la protecció del medi ambient que compleixin almenys una de les següents condicions:

1r Inversions que permetin a l'entitat incrementar el nivell de protecció del medi ambient derivat de les seves activitats superant les normes de la Unió Europea, independentment de l'existència de normes nacionals obligatòries més estrictes que les de la Unió;

2n Inversions que permetin a l'entitat incrementar el nivell de protecció del medi ambient derivat de les seves activitats en absència de normes de la Unió Europea.

b) Inversions amb caràcter innovador en mesures d'estalvi energètic o energies renovables. Es consideraran aquelles inversions destinades a millores que permetin aconseguir un nivell més elevat d'eficiència energètica en els processos de producció de l'entitat o substitució de fonts d'energia fòssil per renovable
Termini de realització Seran finançables les inversions i despeses realitzades des de l'endemà de la presentació de la sol·licitud i fins al 30 de juny de 2025, tret que la corresponent convocatòria indiqui altres terminis.
Quantia El pressupost finançable mínim serà de 15 milions d'euros per projecte tractor. En les corresponents convocatòries que es derivin d'aquesta ordre de bases es podrà especificar el mínim per a cadascun dels projectes primaris que estiguin integrats en aquest projecte tractor. En tot cas es respectaran els límits previstos en el Reglament (UE) número 651/2014 de la Comissió, de 17 de juny de 2014.

Les ajudes regulades mitjançant aquesta ordre es formalitzaran com a subvencions, préstecs o una combinació de tots dos, d'acord amb el que estableixi cada convocatòria.

Els límits i intensitats màxims d'ajuda a concedir es calcularan per a cada projecte primari i entitat beneficiària.

Per a cada projecte primari i entitat beneficiària dins de l'agrupació, el finançament total a concedir, préstec nominal més subvenció, serà com a màxim del 80 per cent sobre el pressupost finançable.
Lloc de presentació D'acord amb el que es disposa en l'article 14.2 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques, la tramitació electrònica serà obligatòria en totes les fases del procediment. Les sol·licituds, comunicacions i altra documentació exigible s'hauran de presentar electrònicament en la seu electrònica del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme: https://sede.serviciosmin.gob.es,  que té la consideració de seu electrònica associada de la seu electrònica de Punt d'Accés General electrònic de l'Administració General de l'Estat, d'acord amb el que s'estableix en la disposició addicional sisena del Reglament d'actuació i funcionament del sector públic per mitjans electrònics, aprovat per Reial decret 203/2021, de 30 de març.
Termini de presentació El termini de presentació de sol·licituds i de la corresponent documentació serà el que estableixin les convocatòries que es derivin d'aquesta ordre de bases.
Normativa
  • Modificació de Bases Reguladores i Convocatòria (BOE 312 de 29.12.2022)
  • Bases Reguladores (BOE 183 de 01.08.2022)
  •  
    Aquest és un servei prestat per LocalProm. D'acord amb el que disposa la llei orgànica 15/1999 de Protecció de Dades, l'afectat accepta que les seves dades personals, així com també les que pugui facilitar en el futur, es recullin i es tractin en un fitxer la titularitat del qual és Serra & Sullà Consultors SL , amb domicili a C/ Castell Baix, 1, 25400 Les Borges Blanques. L'entitat recull aquestes dades amb la finalitat d'informar-lo sobre les pròpies activitats i és una informació necessària per acomplir aquest propòsit. Així mateix, l'afectat autoritza a Serra & Sullà Consultors SL a remetre-li qualsevol tipus d'informació que consideri convenient sobre les activitats que realitza. L'afectat pot exercir els drets que li reconeix la Llei i, en particular, els d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició a les dades per mitjà d'escrit que pot dirigir a info@butlletilocaldesubvencions.com

    La informació referida en aquest document, tret d'error o omissió involuntària, és el resultat d'una tasca de recerca informativa en múltiples fonts, tant públiques com privades, i està destinada exclusivament a les persones per a què s'ha emès. La seua utilització per tercers i la seua aplicació a supòsits distints dels que constitueixen el seu objecte necessitaran l'autorització expressa i prèvia de Serra&Sulla Consultors SL.

    Enviï els seus comentaris. Si té alguna idea o suggeriment que vulgui compartir amb LocalProm, enviï els seus comentaris a info@butlletilocaldesubvencions.com. Totes les aportacions seran ben rebudes.